Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items
14-03-2022

Interview met Patrick Looper over duurzaam bouwen

Onze adviseur en verkoper Patrick Looper is geïnterviewd door Cobouw. Hij deelt zijn uitgesproken visie op duurzaam bouwen en het gebruik van biobased materiaal.

Ik verander de bouw, want: ‘Als je begint met zaaien, kun je ook oogsten' 

We zitten in een 'flow' naar een duurzamere bouw, denkt adviseur en verkoper Patrick Looper. Al moeten we wel duidelijk het verhaal blijven vertellen. "Soms denken mensen dat we de hele wereld gaan ontbossen."

Een bomenknuffelaar, dat is Patrick Looper niet, maar een interesse en een band met de natuur heeft hij wel. Nu woont hij nog in een ‘gewone’ woning, maar hij is al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van een eigen woning die biobased gebouwd wordt.

Ook in zijn werk is hij bezig met biobased-materialen. Sinds een paar maanden is hij adviseur en verkoper bij Oldenboom, een bedrijf gespecialiseerd in de bewerking en handel van hout, plaatmaterialen en andere biobased-bouwproducten. “We zijn altijd op zoek naar  nieuwe biobased-materialen om de bouw te verduurzamen. Denk aan houtvezelisolatie, textiel of hennep.”

Gezamenlijk doel

Waarom die focus op biobased? Dat is een goeie vraag. Looper denkt even na. “Uiteindelijk gaat het niet alleen om biobased, maar om een duurzame bouw. Termen die je in de branche hoort, zijn ecologisch, circulair, biobased, hernieuwbaar. Iedereen heeft uiteindelijk hetzelfde doel: we willen de aarde leefbaar houden en het productieproces verduurzamen.” 

Wereld leegroven

Kennis delen is belangrijk, want volgens Looper bestaan ook nog misverstanden. Bijvoorbeeld over hout. “Soms denken mensen dat we de hele wereld gaan ontbossen. Wij verkopen alleen hout met keurmerken, dat ook wordt gecontroleerd.” Het hout komt uit duurzaam beheerde productiebossen, legt Looper uit. Voor elke gekapte boom, wordt er een terug geplant. “Zodra het over biobased en hout gaat, dan krijg je het vooroordeel dat we de wereld leegroven”, zegt Looper. “Daar kan ik me wel druk om maken, dat mensen niet hele verhaal kennen.”

Meer lezen? Lees het complete verhaal op de website van Cobouw.