Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items

Het begin van een familiebedrijf

In 1907 richt Derk Jan Oldenboom (senior) ‘Oldenboom’s Houthandel’ op in Zelhem. Het bedrijf behelst een houtzagerij en een korenmolen. Al snel specialiseert de onderneming zich als rondhoutzagerij.

Van rondhoutzagerij naar schaverij en zagerij

In 1924 overlijdt Derk Jan. Zijn weduwe Hanne zet het bedrijf voort met de oudste zoon Floris. Deze is dan pas 14 jaar, maar heeft veel in zijn mars! Floris begint tijdens de Tweede Wereldoorlog met de import van hout uit Zweden. Rondhout zagen is niet langer rendabel. Om het geïmporteerde hout te herzagen en schaven, ontstaat een omvangrijke schaverij en zagerij bij Oldenboom’s Houthandel.

Geschiedenis van Oldenboom Group BV
Geschiedenis van Oldenboom Group BV

Van paard en wagen naar echte pk's 

In de jaren dertig en begin jaren veertig in de vorige eeuw vervoerde Oldenboom hout nog met paard en wagen naar de klanten. De Amerikaanse geallieerden lieten na de 2e WO twee vrachtwagens achter waarmee het bedrijf vanaf dat moment hout begon te transporteren. Zo reed Oldenboom vanaf dat moment met een Ford en een Harvester International. Later werd nog een trekker, een Magirius Deutz 4-cilinder aangeschaft.

Toeleverancier voor de woningbouw

Na het overlijden van Floris in 1952 nam zijn broer Uichen het roer over. Het bedrijf wordt verder geprofessionaliseerd en verandert in 1963 in een NV. Negen jaar later wordt dat omgezet in een BV. Oldenboom wordt steeds meer een toeleverancier voor de woningbouw en groeit gestaag door.

Geschiedenis van Oldenboom Group BV
Geschiedenis van Oldenboom Group BV

Een tweede vestiging in Harlingen

Uichens opvolger Derk Jan Oldenboom – in 1969 toegetreden tot de houthandel - beslist in 1985 om het bedrijf uit te breiden met een tweede vestiging in Harlingen. Een logische keuze voor een locatie direct aan de zeehaven vanwaar de grotere schepen met hout gelost kunnen worden. De vestiging Oldenboom Meinesz concentreert zich tegenwoordig op het leveren van bewerkt hout voor de prefab bouw en houtskeletbouw.

Verhuizing naar Doetinchem

Omdat er geen uitbreidingsmogelijkheden zijn voor Oldenboom langs het spoorwegemplacement in Zelhem, verhuist het bedrijf in 1991 naar een 3 hectare groot terrein in Doetinchem. Houthandel De Graafschap uit Doetinchem, dat in 1988 al door Oldenboom werd overgenomen, verhuist in 1991 mee naar het nieuwe terrein en wordt geïntegreerd in het moederbedrijf.

Geschiedenis van Oldenboom Group BV
Geschiedenis van Oldenboom Group BV

Diverse overnames

In de loop der jaren groeit Oldenboom steeds meer door de overname van diverse houthandels, dikwijls ook familiebedrijven die een lange historie hebben. Ten tijde van de wereldwijde recessie heeft men van enkele vestigingen ook weer afstand gedaan.

Het heden

Momenteel staat de vierde generatie Oldenboom namens Uichen en Joanna aan het roer van het bedrijf. Zij bouwen voort op de solide basis die vorige generaties sinds 1907 hebben gelegd.