Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items
01-08-2023

Droomwoning voorzien van biobased isolatie

"Bouwen met materialen die je kunt teruggeven aan de natuur"

Henk en Esther van Leeuwen bouwden hun droomwoning in een natuurgebied nabij Barneveld: houtskeletbouw, met gebruik van natuurlijke materialen. Voor zover mogelijk biobased, inclusief natuurlijke isolatie. Architect Angelique Haver maakte het ontwerp, Halbe Vlietstra – bouwbioloog bij Oldenboom – adviseerde over de materiaalkeuze.

Voor het ontwerp heeft Angelique gekeken naar de oorspronkelijke oude schuren en historische hallenhuisboerderijen met ankerbalkgebint-constructie, zoals ze vroeger werden gebouwd in deze regio. De woning van Henk en Esther kreeg een soortgelijke constructie, waarbij drie balken zijn verdeeld over de breedte van het huis. Henk geeft aan: “Esther en ik wilden multifunctionele, open ruimtes met weinig muren. En het huis moest gebouwd worden met zoveel mogelijk biobased materialen, die terug te geven zijn aan de natuur. We hebben gekozen voor houtskeletbouw met houtvezelplaten. Hout is het nieuwe goud! Het is duurzaam en het slaat CO2 op.”

Hout is het nieuwe goud!
Henk van Leeuwen - Bewoner

Onderzoek en advies

Een duurzaam, ecologisch huis bouwen vergt voorbereiding. Henk heeft veel research gedaan via internet en bouwprojecten gevolgd om kennis op te doen. Ook architect Angelique heeft veel onderzoek gedaan naar biobased bouwmaterialen, de voordelen en toepassingsmogelijkheden. Ze vertelt: “Halbe heeft ons geadviseerd over de materialen in de constructie. Samen met Henk en Esther heb ik de voor- en nadelen van verschillende materialen afgewogen en keuzes gemaakt. Dat kost tijd, maar het resultaat is ernaar!”

Natuurlijke isolatie

Het huis is gebaseerd op het passiefhuisprincipe voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Hierbij is goed gekeken naar de positie van de woning op de kavel en de juiste plaatsing van ruimtes en ramen. Boven de ramen op het zuiden is een overstek gecreëerd en er zijn luiken geplaatst met een zonwerende functie. De woning is geheel voorzien van Gutex houtvezelisolatie en Agepan isolerende houtvezelplaten, bestaande uit houtsnippers van resthout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Gutex isolatie is eenvoudig te verwerken in daken, vloeren en wanden en biedt een scala aan mogelijkheden als het gaat om dikte en vorm. Dit materiaal zorgt voor natuurlijke vochtregulatie, optimale hittewering, maximale geluidsbescherming en een veilig en gezond woonklimaat. Daarnaast hebben Esther en Henk gekozen voor gebalanceerde ventilatie en optimale kierdichting met schapenwol, zonder daarbij gebruik te maken van pur en kit.

Licht en ruimte

Voor de realisatie van het huis is zoveel mogelijk samengewerkt met lokale bedrijven: de houtskeletbouwer, aannemer, installateur en dakdekker komen allemaal uit Barneveld en omgeving. Zelf maakten Henk en Esther ook deel uit van het bouwteam. Ze stonden op de steiger om isolatiemateriaal aan te brengen en kieren af te dichten. Het resultaat: een nieuwbouwwoning met veel licht en ruimte. De woning werd in februari 2022 opgeleverd. Helaas kon Esther er maar een jaar van genieten, toen overleed ze. Sindsdien woont Henk er alleen.

Prettig binnenklimaat

“Zonder Angelique en Halbe had het huis er niet in deze vorm met de huidige materialen gestaan”, vertelt Henk. “Zij hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze biobased woning. Een houten huis dat in alle opzichten goed voelt. Het heeft een fijne akoestiek, goede luchtdichtheid en een prettig binnenklimaat: het is ademend, damp-open en luchtdicht. Het voelt ook vertrouwd omdat we overal zelf over nagedacht hebben. Van de ligging op de kavel en de inpassing in het landschap tot en met de onderhoudsvriendelijkheid. Het is precies geworden zoals we het wilden. Ik ben nog elke dag trots op ons gezamenlijke project en het prachtige resultaat – al had ik er natuurlijk veel langer samen met Esther van willen genieten.”

Dit houten huis voelt in alle opzichten goed!
Henk van Leeuwen

Toegepaste materialen van Oldenboom:

Gevel: Agepan THD Install, Pro Clima Intello Plus (dampremmer), Gutex thermoflex 220mm, Gutex multitherm 40mm, Proclima Tescon Vana universele kleefband. Isolena schapenwol kierdichtingsband
Dak: Agepan UDP stucplaat, Gutex thermoflex 280mm, Gutex multitop 35mm, Fins vuren plaat 15mm op regelwerk, Isolena schapenwol kierdichtingsband
Verdiepingsvloer: 120mm Gutex thermoflex tussen balkenlaag
Binnenwanden: Siniat La Dura Premium vezelversterkte gipsplaten op stijl- en regelwerk, isolatie van Gutex thermoflex 60-80mm
Dagkanten en deuren: Medite Tricoya plaatmaterialen

Behaalde resultaten:

Gevel
Rc waarde: 5,9
Hittebescherming
Faseverschuiving: 16,8 uur

Dak
Rc waarde stalen felsdak: 7,2
Hittebescherming
Faseverschuiving: 17,3 uur

Opbrengst CO2 reductie woning: 50 ton

Op de foto: Henk van Leeuwen ontvangt Angelique Haver en Halbe Vlietstra in zijn duurzaam gebouwde woning. 
Fotografie woning: Ilco Kemmere 

 

MEER WETEN OVER ECOLOGISCH BOUWEN?

Kunnen we jou ook helpen met natuurlijke materialen om duurzaam en ecologisch te bouwen? Neem contact met ons op!

ONZE TOPMERKEN IN BIOBASED ISOLATIE

Natuurlijke isolatiematerialen voor ecologisch bouwen en gezond wonen.

Ontdek deze topmerken
Campagnebeeld2023 05 Campagnebeeld2023 05