Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items
06-12-2022

Ambachtelijk timmerwerk van Het Woud

“We gingen woningen bouwen van hout en stro, daar keken mensen van op”

In gesprek met Albert Verwoert van Het Woud en Michael Leijgraaff van Oldenboom

 

Albert Verwoert bouwt met zijn timmerbedrijf Het Woud biobased woningen, met materialen van Oldenboom. Met een club van tien man richt Het Woud zich volledig op ambachtelijk en duurzaam timmerwerk. ”Houtbouw is de oudste bouwwijze ter wereld en zal in de toekomst steeds populairder worden. Het is geen uitzondering meer, het is de toekomst.”

Op het erf van Boerderij 't Woud in Opheusden werken "goede vaklui in een goede sfeer", zoals Albert dit omschrijft. De specialiteit van Het Woud is houtskeletbouw waarbij op de werkplaats al veel prefab gemaakt wordt. Veel van hun houten woningen worden door Het Woud zelf ontworpen. Albert: "We werken met een aantal architecten. In nauwe samenspraak met hen maken we de woningen precies op maat.”

"De mogelijkheden met bouwen met hout zijn ongekend"
Albert Verwoert - Het Woud

"Het was eigenlijk nooit de bedoeling dat we complete huizen gingen bouwen," vertelt Albert. "We begonnen als kleinschalige timmerwerkplaats, met een aanbouw hier en een verbouwing daar. Maar langzaamaan hebben we ons toegerust op de houtskeletbouw." De woningen van Het Woud zijn veelal biobased:  "We bouwen met hout en isoleren met natuurlijke materialen. De mogelijkheden in het bouwen met hout zijn ongekend. Met hout ben je heel flexibel. Je kunt altijd aanpassingen maken, frezen, rond maken: helemaal zoals je zelf wil.  Ieder project is voor ons weer maatwerk. We maken nooit twee dezelfde woningen."

Hout is hot

"Hout is hot," ziet Albert: "Toen we 11 jaar geleden begonnen was dat een stuk minder. We gingen woningen bouwen van hout met stro als isolatiemateriaal, daar keken mensen van op. Die wilden 'gewoon een normaal huis', zeiden ze dan. Maar wij kozen bewust voor deze richting. Het is duurzaam, beter voor het milieu en gezonder. Al dat afval in de bouw stond me altijd tegen. Alleen daarom al werken wij liever met natuurlijke materialen die recyclebaar zijn en zelfs composteren in de natuur.  Daarnaast werkt het een stuk fijner, en zorgt het voor een gezonder binnenklimaat. Bouwen met hout en biologische materialen is geen uitzondering meer, het is de toekomst."

Door de ervaring in de afgelopen jaren heeft Het Woud zich kunnen onderscheiden van andere bedrijven die ook met hout werken: "We hebben veel vakkennis in huis en met z'n tienen is het werken met korte lijntjes. We zetten graag onze tanden in iets nieuws. Geen klus is voor ons te moeilijk."

Samenwerken met Oldenboom

Albert koopt zijn materialen in bij Oldenboom. Michael is zijn contactpersoon. Albert kent Michael al lang, nog uit een tijd dat ze allebei elders werkten. "We hadden altijd al een klik," zegt Michael. "Ja, en toen ik steeds meer materialen nodig had voor houtskeletbouw dacht ik meteen weer aan Michael. Het voordeel is dan dat je elkaar kent en een band hebt opgebouwd. Ik kan hem altijd bellen en dan wordt het gewoon geregeld."

Zeker in een roerige markt is het fijn om te kunnen bouwen op een stevig partnerschap. In de coronatijd stagneerde de levering van materialen. Sindsdien is de markt nogal onstuimig. Michael: "Wij denken dan zo goed mogelijk mee met de processen van onze klant: waar heeft die het meest baat bij? Wij kozen ervoor om op tijd grotere voorraden op klantniveau aan te leggen." En dat werkt, zegt Albert: "Je grijpt nooit mis. Daar heb je ook wederzijds vertrouwen voor nodig."

Een ander voordeel is dat alles bij Oldenboom onder één dak is geregeld inclusief bewerkingsmogelijkheden. "Als we een bepaald profiel nodig hebben voor bijvoorbeeld een gevelbekleding kunnen zij het voor ons op maat schaven en indien gewenst op kleur spuiten. Wel zo makkelijk."

”Isoleren doen we door middel van inblazen, met hulp uit het netwerk van Oldenboom”
Albert Verwoert - Het Woud

Inmiddels zijn materialen weer wat goedkoper, er is veel werk en soms komt Albert handen te kort op de bouw. In samenwerking met Oldenboom kan er gelukkig efficiënt gewerkt worden. Albert: "Wij maken frames van wanden en vloeren die we op de werkplaats al dichtmaken. Het isoleren ervan doen we op een later tijdstip door middel van inblazen. Dat gebeurt met hulp uit het netwerk van Oldenboom. Dat scheelt ons enorm veel tijd op de werkplaats. Tijd die we nu kunnen besteden aan frames voor weer een volgende woning."

CO2 opslaan

Het hout dat Oldenboom levert komt veelal uit Scandinavië en Duitsland. De houtvezels komen uit het Zwarte Woud. Michael: “We kopen bij vaste partners gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen, volgens de hoogste kwaliteitssortering. Al het hout wat gekapt wordt, wordt weer aangeplant."

En dat is ook de juiste weg om te bewandelen, vindt Albert: "Door het toepassen van eerlijke en natuurlijke materalen dragen we bij aan een beter milieu. Bouwen met hout vermindert de uitstoot van stikstof en zorgt juist voor meer CO2 opslag. En als je veel prefab bouwt zoals wij dat doen, hoef je maar twee keer naar een bouwplaats te rijden in plaats van twintig of dertig keer. "

Mensen worden bewuster van duurzaamheid en circulariteit
Michael Leijgraaff - Oldenboom

Verplaatsen

Eén van de projecten waar Het Woud en Oldenboom nu samenwerken zijn vakantiehuizen in de Betuwe. Weer een prachtig project en heel anders dan 'gewone' woonhuizen. "We wilden bijvoorbeeld geen beton gebruiken voor de funderingen. Dus de huisjes staan los van de grond op ijzeren schroefpalen. Dat maakt ze demontabel. Stel die huisjes moeten over een paar jaar weg of verplaatst, dan kun je ze gewoon uit elkaar halen zonder wat te slopen en zonder dat je materialen in de natuur achterlaat." Deze manier van werken krijgt steeds meer aandacht, ziet ook Michael: "Mensen worden zich bewuster van duurzaamheid en circulariteit. Ook vakantieparken vragen steeds vaker om duurzame, biobased gebouwde vakantiewoningen. "

 

Op de foto's: Albert Verwoert en Tim van der Lans van Het Woud in gesprek met Michael Leijgraaff bij Oldenboom

Meer weten over ecologisch bouwen? 

Kunnen we jou ook helpen met natuurlijke materialen om duurzaam en ecologisch te bouwen? Neem contact met ons op!