Contact
contact-map
Noord

Oldenboom Meinesz BV
Zuidwalweg 22
8861 NV Harlingen

Tel: +31(0)517 413741
E-mail: meinesz@oldenboom.nl


Zuid

Oldenboom Doetinchem BV
Grutbroek 33
7008 AL Doetinchem

Tel: +31(0)314 371717
E-mail: doetinchem@oldenboom.nl

Oldenboom. Meer dan materiaal.

Geschiedenis

en groei

Het begin van het familiebedrijf in de Achterhoek 

In 1907 richt Derk Jan Oldenboom ‘Oldenboom’s Houthandel’ op in Zelhem. Het begint met een houtzagerij en een korenmolen en al snel specialiseert het bedrijf zich als rondhoutzagerij. In 1911 vraagt Oldenboom toestemming aan de gemeente om een korenmaalderij in te brengen.


Oldenboom geschiedenis

Van rondhoutzagerij naar zagerij en schaverij

In 1924 overlijdt Derk Jan. Zijn weduwe Hanne zet het bedrijf voort met de oudste zoon Floris. Floris is dan pas 14 jaar, maar heeft veel in zijn mars. Hij begint tijdens de Tweede Wereldoorlog met de import van hout uit Zweden. Rondhout zagen is niet langer rendabel. Uit de noodzaak het geïmporteerde hout te herzagen en schaven, ontstaat een omvangrijke zagerij en schaverij. 


2 PK

In de jaren dertig en begin jaren veertig vervoert Oldenboom hout nog met paard en wagen naar de klanten. Daarom was er destijds een stal aanwezig op het Oldenboom-terrein. Hier stonden twee stoere, Belgische paarden. De Amerikanen lieten echter na de oorlog veel materieel achter. Zo ook een tweetal vrachtwagens, waardoor het eerste wagenpark van Oldenboom afkomstig was van 'de geallieerden'. En zo reed Oldenboom vanaf dat moment met een Ford en een Harvester International. Het wagenpark werd gecompleteerd met een trekker: een Magirus Deutz 4-cilinder.   

Oldenboom's Magirus Deutz

Solide basis

Sterk uit de strijd

Wanneer Floris in 1952 overlijdt, neemt zijn broer Uichen het roer over. Hoewel het familiebedrijf een zware financiële dobber heeft aan het uitkopen van mede-erfgenamen, komt het bedrijf sterk uit de strijd.


Van N.V naar B.V.

Oldenboom verandert in 1963 in een naamloze vennootschap en wordt in 1972 een besloten vennootschap. Ondertussen wordt Oldenboom meer en meer een toeleverancier voor de woningbouw en groeit het bedrijf gestaag door.

Uichen overlijdt in 1969. Zijn zoon, Derk Jan, wijzigt zijn toekomstplannen en treedt toe tot de houthandel.

Van NV naar BV

Harlingen - Uichen Oldenboom

Harlingen

In 1985 beslist Derk Jan om Oldenboom uit te breiden met een vestiging in Harlingen. Een locatie direct aan de zeehaven, waar vanzelfsprekend grotere schepen kunnen worden gelost dan in de bescheiden havens van Doetinchem en Lochem. Vandaag de dag zijn we nog altijd trots op onze vestiging in Harlingen: Oldenboom Meinesz BV. 


Verhuizing naar Doetinchem

Het totale complex van Oldenboom langs het spoorwegemplacement in Zelhem wordt in de loop der tijd steeds groter. Omdat de uitbreidingsmogelijkheden hier gering zijn verhuist Oldenboom in 1991 naar een terrein in Doetinchem van ruim 3 hectare. Houthandel De Graafschap uit Doetinchem, dat in 1988 al door Oldenboom wordt overgenomen, verhuist in 1991 mee naar het nieuwe terrein en wordt geïntegreerd in het moederbedrijf.

Verhuizing naar Doetinchem

Oldenboom geschiedenis 2

Eeuwenlange ervaring

De houtervaring van het familiebedrijf Oldenboom wordt in de loop der jaren verrijkt met meerdere expertises door de overname van diverse houthandelbedrijven. De geschiedenis van de dochterondernemingen, veelal ook familiebedrijven, gaat in sommige gevallen méér dan 200 jaar terug in de tijd. Ten tijde van de wereldwijde recessie heeft men van enkele vestigingen ook weer afstand gedaan.


Een solide basis

Uichen en Joanna zetten Oldenboom Groep B.V. voort met 2 vestigingen, namelijk Oldenboom Doetinchem B.V. en Oldenboom Meinesz B.V. (Harlingen). Zij kunnen in de huidige tijdsgeest voortbouwen op de solide basis die neergezet is door de vorige generaties.

Een solide basis