17-03-2022

Eerste ecologische school; De Verwondering Almere in aanbouw

De bouw van de eerste volledig ecologische school in Nederland, De Verwondering in Almere, zit vol in de uitvoering. Een mooi moment om dit bijzondere project waarvoor Oldenboom hout- en plaatmaterialen heeft mogen leveren, te delen met een reeks beelden.

In een volledig afgerond gebouw zitten veel van deze materialen achter de afwerkingslaag en zijn ze niet meer zichtbaar. Nu tijdens de bouw hebben we een mooie kans om daar wat van te laten zien. Met dank aan ORGA Architect

Verwijzingen naar de natuur

Het ecologische karakter van de school komt terug in het gebouw en de omgeving. De opbouw, vormgeving en constructie van de school bevatten natuurlijke elementen en verwijzingen naar de natuur. Het schoolgebouw in Almere is een hybride van verschillende bouwmethoden en duurzame ingrepen. 

De drie clusters van lokalen worden opgebouwd door middel van een combinatie van HSB en CLT bouwmethoden zodat de gunstige eigenschappen van beide benut kunnen worden.

Alle houten onderdelen worden droog gemonteerd waardoor het gebouw volledig demontabel zal zijn. Bij eventuele aanpassingen of de uiteindelijk sloop geldt voor een groot deel van de structurele elementen dat ze losgeschroefd kunnen worden en zo weer beschikbaar komen voor hergebruik.

We zijn er trots op dat wij hiervoor onze ecologische hout en isolatiematerialen hebben mogen leveren. Een voorbeeldproject passend bij ons duurzame en natuurlijke karakter!

Bekijk de artist impression van ORGA architect.  
Meer over het project? Lees het artikel via de website van Orga architect, of lees er meer over in dit artikel in Stedenbouw.

Projectteam

  • Projectarchitecten: ORGA architect, Daan Bruggink
  • Opdrachtgever: Gemeente Almere en Stichting Prisma
  • Aannemer: Van Norel Bouwgroep & Houtbouw ‘t Zand
  • Houtleverancier en kennispartner: Oldenboom Groep 
Ecologische school De Verwondering Almere